Årets album 2023 – SPOILERS!

I tillegg til episoden «Årets album 2023» som kom ut 21. januar 2024, så har vi skrevet noen ord om de 10 albumene hver vi plukket. Du kan lese listene våre under, men hør episoden først da!

Spillelistene

Vi kan ta spillelistene med en gang, slik at du kan gå inn og høre:

Lars’ toppliste for 2023

10. Murder Maids – Dance or Die

Murder Maids glir over fra punk til hardcore på andreplata Dance or Die, og det kler dem meget godt. Albumet spikrer meg fast i stolen som om jeg sitter i et fly som tar av, og det løsner ikke grepet før siste dråpe Ethanol er fortært.

9. Dina Øgon – Oas

Når jeg lytter til Dina Øgons «Oas,» hører jeg lyden av tiden som står stille, blader som suser, barn som bader, morgensola i horisonten, en vakker solnedgang, kjærlighet, fest med gode venner, lukta av regn en varm sommerdag, bacon dagen derpå – jeg hører absolutt alt som er fint her i verden. Dette er funky soulpop inspirert av 60- og 70-tallet, og duverden som det svinger.

8. The Dogs – Starvation

The Dogs altså, de slutter aldri å levere! Og selv om oppskriften er den samme fra år til år, har de truffet ekstra godt på Starvation. Bekmørke kjærlighetstekster drapert over rett-fram-garasjerock med innslag av pastor Schau som kaster de mørkeste ballader over menigheten, er rett opp min gate. Jeg elsker The Dogs!

7. AADAL – Voyager

AADAL gir meg vakker og avslappende jazz på Voyager som omfavner deg som en varm dyne en kald vinternatt. Plata fungerer både i bakgrunnen og for aktiv lytting og er bortimot så vakkert som musikk kan være.

6. Kvelertak – Endling

Jeg har enda ikke helt klart å omfavne Splid, men med Endling er Kvelertak 100% tilbake på sporet. Dette albumet oser av spilleglede og overskudd, Ivar Nikolaisens stemme glir mer sømløst inn i soundet, og etter min mening leverer Kvelertak her et album som spiser kirsebær med de tre første. Verdensklasse!

5. The Tallest Man on Earth – Henry St

Jeg har alltid likt Kristian Matsson/The Tallest Man on Earth alene med kassegitaren, men på Henry St har han utvidet lydbildet med et band, og de nye elementene løfter både melodiene, stemningene og låtskrivingen ytterligere. Det er lite i denne verden som låter bedre.

4. Pil & Bue – Special Agents

Duoen Pil & Bue rommer lyden av et helt orkester, og på Special Agents er de enda bedre enn før – og det sier ikke rent lite! Dette er melodisk følelsesladet rock, og jeg lar meg rive med på en berg-og-dal-bane av følelser, fra det sarte og nedpå til det rå og brutale. Her er en fantastisk dynamikk og et stort og deilig lydbilde, så finn fram en god stol, gode høyttalere, et glass med noe godt, lukk øynene og nyt musikk av ypperste klasse!

3. Where Mermaids Drown – Reminisce

Where Mermaids Drown maler store lydlandskap med sine instrumenter på Reminisce, låtene får tid og rom til å utvikle seg, og jeg elsker den cinematiske følelsen. Post-rock har blitt en ny favorittsjanger for unge Holtan, og dette albumet og bandet har blitt en favoritt blant favoritter.

2. Juni Habel – Carvings

Spør du meg, har Juni Habel her laget et mesterverk av et album. Dette er musikk jeg setter på når jeg vil senke skuldrene og la tankene vandre, dette er så ømt og vakkert som det kan bli. Jeg liker det litt vindskeive og upolerte uttrykket, det rommer sorg og glede og alt derimellom, det berører noe dypt i meg. Dette er stort i all sin minimalistiske prakt. Juni Habel, jeg er bergtatt!

1. Svalbard – The Weight of the Mask

Svalbard sitt nyeste album er post-hardcore som sklir over i metallen, og det treffer meg midt i hjertet. Bak den sinna vokalen, den store dundrende basstromma, mitraljøseskarptromma og gitarveggen, er det noe ømt, noe nakent, noe så skjørt at jeg bare vil holde det inntil meg og kose med det. Svalbard rører noe inni meg som jeg ikke kan beskrive, her ligger følelsene langt uttapå skjorta, og dynamikken i musikken gjør at det alltid er noe nytt å oppdage, og jeg blir aldri lei.

Lars sine boblere

 • C.O.F.F.I.N – Australia Stops
 • The Coffinshakers – Graves, Release your Dead
 • Bella White – Among Other Things
 • Spurv – Brefjære
 • Spidergawd – Spidergawd VII
 • Stein Torleif Bjella – Nysetmåne
 • Backstreet Girls – In Lust we trust
 • El Caco – Uncelebration
 • Max McNown – A lot More Free
 • OnklP & De fjerne slektningene – Slekta VI
 • The Hives – The Death of Randy Fitzsimmons
 • Oslo Ess – Oslo Ess
 • Motorpsycho – Yay
 • The Men – New York City
 • CIVIC – Taken by force
 • Hello Mary – Hello Mary
 • Susanne Sundfør – Blomi
 • Fieh – III
 • Haugland – På vei
 • Team Me – Return to the Riverside

Frodes toppliste for 2023

10. Grade 2 – Grade 2

Grade 2 rundet av listen med selvtitulerte «Grade 2». Dette er ukomplisert punk som går rett hjem. Masser av energi og trøkk som får meg i godt humør og som aldri falt helt ut av diskusjonen med meg selv gjennom året, selv om det nok var mer interessante album som ikke kom med.

9. The Lords of Altamont – To Hell With Tomorrow The Lords Are Now

The Lords of Altamont spiller ukomplisert og morsom garagerock på albumet «To Hell With Tomorrow The Lords Are Now». Dette rocker skikkelig og er perfekt bilmusikk og festmusikk når du virkelig skal kjenne på hva ROCK er.

8. Obituary – Dying Of Everything

Death metal-veteranene i Obituary holder det gående på «Dying Of Everything». Dette er dønn solid death metal som bare leverer det bandet er kjent for. Ingen nyvinninger, men kvintessensen av Obituary: Groove, groove og smack-in-your-face ukomplisert riff-o-rama metal.

7. Peter Gabriel – i/o

Peter Gabriels comeback «i/o» er et storslagent dobbeltalbum fylt av visdom og mesterskap. Det kom så seint som i desember, ETTER at alle medier hadde laget årslister. Tullinger! Dette føles som et magnum opus fra Gabriel, og appellerer til både hodet og hjertet mitt. Hadde jeg fått mer tid med det, hadde det nok flyttet seg lenger opp på denne lista. Jeg er stolt over at jeg lot en ekstremt etablert artist få komme inn på lista mi, for det har jeg ikke som vane. Men jeg var uten valg her gitt.

6. Asinhell – Impii Hora

Asinhell, death metal-prosjektet til Volbeat-vokalisten Michael Poulsen, leverer varene på albumet «Impii Hora». Dette er rå og groovy death metal med fengende riff og kraftfull vokal. Poulsen viser at han kan lage bra musikk når han vil. For de som ennå ikke har fått det med seg; Volbeat innehar jeg en voldsom avsky for. Men Asinhell er helt rått bra!

5. Vulture Industries – Ghosts From The Past

Vulture Industries sitt album «Ghosts From The Past» er avantgarde metal møter pop. De fem første geniale låtene på albumet er noe av det beste jeg har hørt på lenge, men resten av albumet holder ikke helt samme nivå, noe som var litt skuffende. Likevel en sterk femteplass.

4. Uada – Crepuscule Natura

Uada spiller melodisk og fengende black metal på albumet «Crepuscule Natura». De tunge riffene og drivet i låtene gir meg gåsehud, og jeg kan høre på dette om og om igjen. Et band som viser at black metal kan være mer enn bare kulde, men trekke lange og episk vakre gitarlinjer og kombinere det med råskap og energi.

3. Neighboring Sounds – Cold In the Smart City

Neighboring Sounds (tidligere kjent som både Crash og The First Cut) leverer kvalitetsemo fra Norge med albumet «Cold In the Smart City». Dette er emo – eller la oss bare kalle det subtilt melodiøs indie, for «emo» er en så voldsomt misforstått sjanger) på internasjonalt nivå, med fengende melodier og sterke låter. Bandet fortjener et mye større publikum, for dette er bare så bra.

2. Blackbraid – Blackbraid II

På andreplass finner vi Blackbraid, et black metal-prosjekt av en amerikansk urinnvåner ved navn Sgah’gahsowáh. Albumet er rått og brutalt, men har samtidig en varme og åndelighet i bunnen som appellerer til meg. Dette er ekte og autentisk black metal med en dypere mening og som er noe mer enn bare brutalitet og mørke. Lå lenge an til å vinne året for min del.

1. Årabrot – Of Darkness and Light

Årets album for meg er uten tvil Årabrot med «Of Darkness and Light». Dette albumet kom som lyn fra klar himmel sent på året – rettere sagt på nyåret – takket være min kompis Kjetil, men har virkelig festet seg. Med Karin Park på keyboard og backingvokal har Årabrot blitt et catchy og fengende band, og låtene sitter lynraskt. Jeg er nyfrelst fan rett og slett. Hele albumet har stor personlighet og egenart, og jeg gleder meg til å oppleve det live på Nidarock-festivalen!

Frodes boblere

 • Spidergawd – Spidergawd VII
 • The Men – New York City
 • Dødheimsgard – Black Medium Current
 • Svalbard – The Wight of The Mas
 • Antillectual – TOGETHER
 • Vomitory – All Heads Are Gonna Roll
 • Kvelertak – Endling
 • Hellripper – Warlocks Grim & Withered Hags
 • The Men – New York City
 • Knuckle Puck – Losing What We Love
 • Slowdive – everything is alive
 • Spirit Adrift – Ghost At The Gallows
 • High On Fire – The Art Of Self Defense
 • ROSA FAENSKAP – Jeg blir til deg
 • El Caco – Uncelebration
 • Pil & Bue – Special Agents

Frodes favorittlåter

Her spillelista mi i Spotify med noen av låtene jeg likte best i 2023.

For meget spesielt interesserte: Jeg har også en spilleliste med alle mine favorittlåter siden 2009…


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste episoder

Arkiv

Abonner på nettstedet via e-post

Oppgi e-postadressen din for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 480 andre abonnenter
Lenke til Personvernerklæring

Du kan lese vår personvernerklæring her.