Solid Rest – Fett og tett

Å se El Caco live, er å få seg en på trynet. Å sette på Solid Rest er ikke langt unna å gjøre det samme. Hadde man ikke visst bedre, ville det vært vanskelig å skjønne at El Caco er fra Lillestrøm og bare består av tre personer. De høres nemlig ut som mange flere. Som ti ville hester som holdes akkurat så stramt i tøylene at alle trekker i samme retning og skaper et helvetes trykk.

Trioen kunne nok tidligere karakteriseres som en monstertruck av et skittent stonerrockband, men det var for flere bensinstasjoner siden. I dag er El Caco et fullblods hardrockband med sterke islett av metal, og de knurrer sintere enn Schumachers nye Formel 1-bil. Og de tar svingene like skarpt.

Førstesingel A Nice Day er et godt eksempel på utviklingen. Her lyder El Caco som en blanding av Tool og Filter på en god dag, med de samme melodiøse linjene og noen av den samme innfallsvinkelen i arrangeringen. Det samme gjelder låter som Marionette og The Small Hours.

Gitaren til Anders Gjesti er feitere enn flesk, men drypper aldri. Den er derimot seig og klistrer seg til Thomas Fredriksens eminente og kraftfulle trommespill, og bassen til Øyvind Osas er som kleggen på kua. Det hele er tett, tett, tett!

Samtidig er Osas vokal sterk og insisterende, og bærer melodilinjer som er lett å henge seg på. Å si at han er en av Norges beste rockvokalister er ikke å ta for hardt i, selv om han opererer innenfor et noe begrenset vokalområde.

Oppe i alle lovordene om guttas spilleevner, skal vi heller ikke glemme Daniel Bergstrands svært så gode produksjon. At det faktisk lyder så fett, er mye hans ære. Det er ikke noe fiksfakseri å spore, heller ikke er det en spesielt skitten produksjon. Men den har denne storheten i seg som passer El Caco så glimrende.

Om ikke alt her er like forbasket bra hele tiden, så har hver enkelt låt elementer som viderebringer den høye standarden som tidlig settes. El Caco høres fordømt internasjonale ut. De gir et sterkt profesjonelt inntrykk som likevel aldri overskygger låtenes kvaliteter.

De musikalske assosiasjonene går innom både de opplagte Kyuss, men også band som før nevnte Filter, Cathedral og tunge band som beveger seg rundt i mørket. For El Caco presenterer ikke spesielt lystig hardrock. Til tross for de til dels svært fengende låtene, er tekstene mørke og det er ikke mye trøst å finne der i gården. At albumet slites litt i kantene mot slutten er helt greit, for det som er bra her, er også skikkelige gode saker.

Solid Rest er enda et superbt album fra et norsk band i år, og det har faen meg ingenting med at det er gøy å hype norsk musikk. Kommer det bra norsk musikk, så kommer det bra norsk musikk! El Caco stiller i toppdivisjonen innenfor norsk rock generelt, og ikke usannsynlig også innenfor europeisk hardrock. Ja, dette er sannsynligvis årets beste tungrock plate fra Norge!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste episoder

Arkiv

Abonner på nettstedet via e-post

Oppgi e-postadressen din for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 480 andre abonnenter
Lenke til Personvernerklæring

Du kan lese vår personvernerklæring her.