Highly Evolved – Den nye vinen?

Mens vi er inne på innrømmelser, så kan jeg oppriktig si at jeg synes The Strokes og Black Rebel Motorcycle Club er skuffende på sitt beste. At såpass lite oppfinnsom og energiløs rock skal få de store overskriftene, er pinadø meg et stort mysterium. Skal vi virkelig la oss påvirke så jævlig mye av disse engelske profittsøkerne av noen musikkmagasiner?

Nå har gribbene i N.M.E. på nytt kastet sine sleske øyne på et ungt band. Denne gangen har man landet på et noe uvanlig kontinent. Australia er landet, The Vines er bandet. Unge og sultne, med passe rebell-atityde, dvaske øyne og akkurat passe røffhet til å få programlederne og produsentene i Petre til å synes at dette er det tøffeste bandet i år. Men, vent nå litt: Kanskje de faktisk er inne på noe?

Bare så du vet det, The Vines er bare en musikalsk fortsettelse av nettopp The Strokes og B.R.M.C.. Forskjellen er bare at de faktisk er hakket bedre! Disse gutta skriver interessante låter med litt snert i. Det høres kanskje ikke i den første gjennomhøringen. Eller på den andre for den saks skyld. Men en fjerdedel ut i den tredje, så siger låtene innover hodet og det er med ett forståelig at låter som tittellåta Highly Evolved, Outtathaway, Get Free, Sunshinin, Homesick og Factory faktisk er bra!

Det er alltid deilig å få sine egne fordommer langsomt knust til mariekjekssmuler i takt med at musikken vokser på deg, og The Vines er det beste eksemplet på nettopp dét på svært lang tid.

Så forbaska nyskapende er de likevel selvsagt ikke. Her stjeles det vilt og skamløst, men med blott lyst og ungdommelig iver: Alt fra The Beatles via E.L.O. og Neil Young til Nirvana, og de du måtte finne det for godt å komme på når du hører på denne plata. Grunnen til at det fungerer så godt som det faktisk gjør for unge og halvgærne Craig Nicholls med venner, er at de gjør det med fullstendig overbevisning og en overtydelig spilleglede. Det formelig renner over av denne mest dyrebare gaven av alle musikalske sådanne. Og låtene er ikke så dumme de heller.

For all del, ikke tro på hypen og det positive som måtte stå i denne anmeldelsen. Du bør i stedet ta deg en tur i den lokale platesjappa (eventuelt gjøre som oss andre uten en skikkelig av slaget og laste ned et par låter på nett) og høre greia selv. Ta gjerne et par turer bare for å bli sikker.

Sannsynligheten for at du vil like The Vines uten at noen andre har sagt at du skal gjøre det, er i hvert fall bedre enn med det aller meste der ute. For dette er bra saker…


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste episoder

Arkiv

Abonner på nettstedet via e-post

Oppgi e-postadressen din for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 480 andre abonnenter
Lenke til Personvernerklæring

Du kan lese vår personvernerklæring her.